لوگو ی جدید شبکه مستند؛ کپی یا اصل؟

پس از گذشت تنها چند روز از رونمایی لوگو ی جدید شبکه مستند سیما ، تصویری از لوگو ی یک شرکت خارجی که شباهت زیادی با لوگو ی جدید شبکه مستند دارد به سرعت در فضای مجازی ، بویژه شبکه های اجتماعی ، با عنوان : « لوگو ی شبکه مستند هم کپی از آب درآمد» منتشر شد. 

این لوگو مربوط به شرکت کانادایی «پاسیفیک لینکز (Pacific Links)»  است که در سال 2009 راه اندازی شده است و فعالیتش در زمینه ایجاد دسترسی متقابل باشگاههای مختلف برای انجام ورزش گلف است.

مسئولین شبکه مستند سیما، در توضیح خصوصیات لوگو ی این شبکه، در کانال رسمی تلگرام خود نوشتند : نشان جدید، بر اساس نوشته کلمه «مستند» طراحی و اجرا شده است و از دو بخش زرد رنگ که حالتی گرافیکی از کلمه مستند و بخش طوسی رنگ که آیینه‌وار تکرار شده تشکیل شده است. در این نشان علامت «بی نهایت» مستتر است. این تکرار باعث به وجود آمدن سه دایره شده است که معرف سه نقطه ی موجود در کلمه مستند است.!

البته هر کسی که مقداری با طراحی گرافیک آشنایی داشته باشد می تواند حتی از فرم این لوگو و عناصر بصری استفاده شده در آن پی به کپی بودن این لوگو ببرد. اینکه احتمال شباهت دو لوگو ، بدون اینکه طراح آن قبلا لوگو ی مشابه را دیده باشد ، امریست که اتفاق افتادن آن دور از ذهن نیست - اما به ندرت - ولی در این مشابهت ها معمولا شباهت های محتوایی بیشتر به چشم می خورد . مثلا اینکه دو طراح از یک المان تصویری یا یک نماد خاص برای طراحی لوگو ی مورد نظر استفاده کرده باشند . ولی معمولا در فرم و در اجرا تفاوت هایی با هم دارند . مثلا اینکه از خطوطی با ضخامت های متفاوت استفاده کرده باشند و یا اینکه نماد مورد نظر را از دو زاویه متفاوت دیده و طراحی کرده باشند . 

اما در لوگو ی شبکه مستند سیما ، چیزی که مشهود است، شباهت بیش از حد آن با لوگو ی پاسیفیک لینک است . این شباهت تا حدی است که به نظر می رسد تنها در محل تفکیک دایره ها از یکدیگر با هم تفاوتند . سایز دایره ها ، تناسب سه دایره استفاده شده نسبت به هم ، ضخامت خط دور دایره ها و حتی اندازه شکاف باریکی که در دایره ها وجود دارد همه ، مشابه نمونه خارجی آن است . 

از طرفی ، توضیحاتی که برای توجیه مفهوم و محتوای این لوگو ارائه شده، هیچ ارتباطی با ماهیت شبکه مستند سیما ندارد . بعنوان مثال ، اینکه گفته شده: «علامت بی نهایت در طرح لوگو مستتر است» . آیا علامت بی نهایت از نماد ها و المان های مرتبط با این رسانه ملی است؟ اگر هست ، آیا نماد های بهتر و مرتبط تری نبودند که بتوان از آنها برای طراحی مفهوم این لوگو استفاده نمود؟ و یا اینکه گفته شده : «کلمه مستند در بخش زرد رنگ لوگو نوشته شده» . لطفا دوباره به لوگو نگاه کنید. آیا میتوانید کلمه مستند را در آن بخوانید؟ و توجیه دیگر اینکه : «سه دایره نماد سه نقطه موجود در کلمه مستند است» . آیا نشان دادن این سه نقطه ، مفهومی عمیق و اصلی به شمار می رود، که در طراحی لوگو ی این شبکه نقش تعیین کننده ای داشته باشد؟ مسلماَ خیر . اصل اول در اصول پنج گانه طراحی لوگو ، سادگی آن است . بدین معنا که به مینیمال ترین شکل ممکن ، واضح ترین پیام ، و مرتبط ترین نماد را با استفاده از عناصر بصری بسیار ساده ، به شکل یک هویت بصری خلق کرد و به مخاطب ارائه داد . این بدان معناست که اگر ما چندین نماد و مفهوم برای استفاده در طراحی لوگو داشته باشیم ، بهتر است مهم ترین و با اولویت ترین آن را در ماهیت لوگو بگنجانیم . من از شما می پرسم ، آیا نمادها و مفاهیم بکار رفته در طراحی این لوگو ، جزء مهمترین مفاهیم زمینه کاری این شبکه ملی است؟ 

مطمئنا طراحان گرافیک بویژه طراحانی که در زمینه طراحی لوگو فعالیت دارند، به راحتی می توانند به کپی محض بودن این لوگو پی ببرند . چون همانطور که در بالا ذکر شد ، حتی اگر ضخامت خطوط یا نسبت اندازه و محل قرارگیری دایره ها با هم و یا سایز قسمت شکاف هر دایره کمی با نمونه خارجی آن متفاوت بود، باز هم جایی برای شک داشت ، ولی همانطور که به وضوح مشهود است ، تمام جزئیات اجرایی لوگو مشابه نمونه خارجی آن است. 

 

 

 

 برچسب ها

لوگو ی جدید شبکه مستند؛ کپی یا اصل؟طراحی لوگولوگوطراحینشانبرندطراحی برندبرند سازیکپی لوگومفهوم لوگوشبکه مستندلوگوی جدیدطراحی گرافیکعلامت تجاریطراحی علامت تجاریآرمطراحی آرمطراحی تخصصی لوگوخلاقیتخلاقیت در طراحیطراحی خلاقانه

شما هم می توانید در مورد این مطلب نظر دهید.
تشخیص دهنده ربات: